Pri nas se pripravlja nov pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov, v katerem želijo predvsem določiti sankcije za copy pasting pri pripravi seminarskih nalog.
Imate pri vas takšne pravilnike in kakšne sankcije so določene?
|
|
Copy pasting
8 posts • Page 1 of 1
Copy pastingPri nas se pripravlja nov pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov, v katerem želijo predvsem določiti sankcije za copy pasting pri pripravi seminarskih nalog.
Imate pri vas takšne pravilnike in kakšne sankcije so določene?
Na Univerzi na Primorskem plagiatorstvo pokrivata dva pravilnika: Pravilnik o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi na Primorskem in Pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov Univerze na Primorskem.
43. člen Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju, ki govori o kršitvah v postopku preverjanja znanja, pravi takole: (3) Kot kršitev se upošteva tudi plagiatorstvo pri zaključnih delih oziroma nalogah ter pri seminarskih nalogah in drugih pisnih izdelkih. Za kršitev se šteje, če študent prepiše besedila drugih avtorjev v celoti ali delno brez odobritve avtorja ali če pri posameznih delih besedil, ki jih prepiše, ne navaja avtorja. 44. člen pa pravi: (1) Sankcija v primeru kršitve iz prvega in drugega odstavka 43. člena tega pravilnika je takojšnja – študent ne sme nadaljevati izpita, njegov izdelek pa se oceni z oceno nezadostno (1). Sankcijo izvede izvajalec izpita in na seznamu evidentira kršitev v postopku preverjanja znanja. Referat s kršitvijo seznani dekana članice univerze, ki nato ukrepa v skladu s pravilnikom, ki določa disciplinsko odgovornost študentov univerze. (2) Študent po prvi kršitvi iz prvega in drugega odstavka 43. člena tega pravilnika ne sme opravljati izpita iz učne enote, pri kateri je bila ugotovljena kršitev, v naslednjih šestih mesecih. Po drugi kršitvi ne sme opravljati izpita iz katerekoli učne enote v naslednjih dvanajstih mesecih. (3) Navedene sankcije se smiselno uporablja tudi za sankcioniranje kršitev iz tretjega odstavka 43. člena tega pravilnika, ki se nanašajo na plagiatorstvo pri seminarskih nalogah in drugih pisnih izdelkih, za plagiatorstvo pri zaključnih delih oziroma nalogah pa študent po ugotovljeni prvi kršitvi ne sme prijaviti iste teme zaključnega dela oziroma naloge. Novo temo lahko prijavi po preteku šestih mesecev. Pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov uvršča plagiatorstvo med težje kršitve (7. člen, 2. točka: plagiatorstvo pri zaključnih delih oziroma nalogah (diplomske in magistrske naloge ter doktorske disertacije) ter pri seminarskih nalogah in drugih pisnih izdelkih po določilih 3. odstavka 43. člena Pravilnika o preverjanju in ocenjevanju znanja na Univerzi na Primorskem. Predvidene sankcije pa so (10. in 11. člen): ukor prvič in drugič, začasna izključitev z UP pri tretji ponovitvi (1-5 let). Pravilnik določa tudi natančen potek postopka, ki pa se ga je potrebno natančno držati. Pravilnika sta na voljo tu: http://www.upr.si/sl/Univerza/PravniViri/InterniAkti/
Šarolta, hvala, bom pogledala. Dejansko gre po moje tudi pri tujih jezikih za hud problem.
Včasih se mi zdi, da več časa porabim za iskanje dokazov, da je bila stvar c+p, kot za dejansko popravljanje študentskih izdelkov. Kako rešujete ta problem? Jaz običajno zagrozim, da - če najdem c+p dele besedila - ne morejo pristopiti k izpitu, pa tudi to ne zaleže vedno...
Ne dokazujem študentom, da gre za copy-paste. Ni potrebno. Povem, da sestavek ni napisan z besedami študenta, slednje pa je tisto, kar zahtevam (je v navodlih). Zato samo zahtevam, da sestavek ponovno napišejo. Brez debate ali dokazovanja. Če jim ponudiš to možnost, potem se začne dvoboj: čigav argument bo prevladal. Ni potrebe po tem, saj mora obveljati beseda učitelja. Mislim, da nihče med nami ne bi po krivem koga obtožil plagiatorstva.
Ne, pri učenju jezika se temu ne moremo v celoti izogniti. Spodbujamo jih vendar, da se zgledujejo po Angležih/Američanih,..., uporabljajo vse tiste lepe fraze,... To pride s časom. Mislim, da je vedno potrebno oceniti, do katere točke bomo vztrajali, saj nekaj jim od vsega le ostane, če gre samo za manjšo količino - stavek tu ali tam. Tudi to je potrebno znati vgnezditi v kontekst. Je pa še nekaj. Če imamo študente nekaj let, potem imamo tudi dovolj časa, da jim pokažemo, da gre v bostvu za njihov lastni razvoj in da je to najpomembnejše. Pri tistih, ki jih učimo samo eno leto, nimamo kaj veliko manevrskega prostora. Kar se ravni jezikovnega znanja tiče, mislim, da nižja jezikovna raven ne sme biti izgovor za to, da študentom gledamo skozi prste.
Na FDV so glede plagiatorstva pravila v skladu s pravilnikom UL. Najdeš jih na tem linku: http://www.fdv.uni-lj.si/Dodiplomski_st ... orstvo.pdf
Vendar pa disciplinska komisija FDV opaža, da je pravilnik UL zastarel in je zato predlagala spremembe. Kako daleč je zadeva na UL, pa ne vem. Pri meni se je copy paste zelo zmanjšal, odkar s študenti precej časa posvečam tako razlagi, zakaj se tega ne počne, kot tudi poučevanju s praktičnimi primeri, kako se pravilno uporablja vire. S tem boljšim študentom (ki bi sicer kopirali iz lenobe) postane jasno, da kraja ni sprejemljiv način, slabši pa imajo možnost zares spoznati, kako lahko pravilno uporabijo vire. Šele na konkretnih primerih se marsikateriemu posveti, kaj je pravilno in kaj ne. Študente spodbujam, da mi vnaprej prinesejo pokazat, kako so vključili nek vir v besedilo, da jim povem, če je prav. Prihaja jih precej in sprašujejo raznorazne stvari, ki mi kažejo, kaj jih bega in kje rabijo več inputa. Ker to počnemo v okviru PBL projekta (Problem Based Learning), kjer se ocenjuje sprotno delo, so motivirani za spraševanje in učenje. V tistih skrajnih primerih, ko študent oziroma skupina kljub vsemu kopira (bodisi del stavka, stavek ali več kot stavek), dobi za nalogo nič točk. Možnosti popravljanja naloge seveda ni, saj imajo študenti pri PBL projektu stalno možnost prositi za pomoč in popravljati nalogo, preden jo dokončno oddajo. Sankcije, kot je npr. polletna prepoved opravljanja izpita, pa menda niso v skladu s pravilnikom, tako da jih ne izvajam.
Jej, kako živahno se tu kar nekaj dogaja.
Imam podobne izkušnje kot Vida. Od kar to temo resno predebatiramo s študenti takoj na prvih srečanjih, je tega veliko manj. Bom malo pobrskala po mojemu deliciousu ko uspem, mislim, da je tudi nekaj fajn videov na to temo - (think before you post), nad katerimi se človek (študent, učitelj Poskušam jim prikazati, kako bedno človek izpade, če to počne... Sploh ko kaj takega tudi javno objavijo... Kako sliko o njih si potem ustvarim jaz, oz. gre dalje v svet... 'Once posted it stays there forever' (modrost B. Dieu)... Se tudi sama striktno držim pravila zadnje čase, da so ustrezno citirani viri na vseh mojih izročkih in kopijah... Mislim, da veliko pomeni, da študente naučimo pravilno citirati in jim pri tem dajemo dober zgled tudi sami (pri nas na šoli to žal ni splošna praksa). Kjer vidim pravilno navedene vire, vedno zelo pohvalim. Kjer ne, zahtevam da se zadeva dopolni. BTW uporablja katera Citationmachine za te namene? Jaz ga predstavim študentom, in nekateri ga potem kar uporabljajo... meni se zdi zabaven pripomoček za citiranje virov http://citationmachine.net/ Tolko za zdaj...šibam po male. Lep vikend vsem.
8 posts • Page 1 of 1